Dr. Ing. Nicolae T. Mugea

SA UTILIZAM ENERGIILE REGENERABILE PENTRU O LUME MAI CURATA SI MAI BUNA !

image1 image2 image3 image4

Gazeificare

 Prin gazeificare se înțelege procesul de piroliză a biomasei la temperaturi înalte (11000 C-13000 C ) cu scopul obținerii unui gaz compus din   CH4 , H2 si CO. Aceste reacții chimice au loc intr-o instalație denumita “gazogen” sau “generator de gaz”  . Această instalație este alimentată  în partea superioară prin sistem mecanizat  format din banda transportoare sau melc. În urma proceselor de uscare, piroliza , oxidare şi reducere,  rezultă gaze cu temperaturi cuprinse intre  500-6000 C. Aceste gaze , pentru a putea fi utilizate în motor, sunt răcite şi filtrate de praf , cenuşă şi gudroane .  Prin răcirea acestor gaze, rezultă o cantitate de energie termică  capabilă sa fie utilizată la uscarea biomasei tocate care este introdusă în generator , sau la reducerea umidității cherestelei .
In anul 1983, dr.ing Nicolae Mugea , a proiectat si testat cu rezultate foarte bune , la Univesrsitatea Transilvania din Brasov , prima instalatie de gazeificare din Romania, care era destinata alimentarii motorului  SR-211 ( tip „CARPATI”). 
m1             m2
Instalatia este compusa din: generator de gaz, filtru brut tip “ciclon”,racitor de gaze, filtru fin si ventilator destinat amorsarii aprinderii deseurilor din generator.
Au fost facute modificari ale motorului prin marirea raportului de compresie pana la 10 , necesare obtinerii unui randament mai bun si realizarea unui amestecator „aer-gaz” in locul carburatorului.
Rezulatele obtinute pe bancul de proba au  demonstrat ca acest tip de motor se poate adapta la alimentarea cu gaz obtinut prin piroliza deseurilor lemnoase , mai ales în zonele unde erau exploatari  de masa lemnoasa .
Experienta obtinuta in aceste cercetari, au dus la colaborarea cu diferite firme,  pentru utilizarea acestor instalatii de gazeificare cu scopul  obtinerii prin cogeneare de energie electrica si termica .

Instalatia de gazeificare functioneaza cu tocatura de lemn , uscata pana la o umiditate de 15% , obtinand la un consum de 1,0-1,2 kg biomasa o cantitate de 1 kWh energie electrica si 2 kWh energie termica .
 
Grup compus din generator de gaz- motor termic - generator electric – cu puterea de 50 kW. Fig 1 site biomasa
S.C FINEX S.R.L Brasov, poate livra si instala sisteme de cogenerare prin gazeificare cu puteri de 50 kWh electrici si tip „container” cu puterea de 150 kWh electrici. Avantajul acestora consta in faptul  ca se pot combina pentru obtinerea de puteri de pana la 1500 kWe. O instalatie de 50 kWh electrici livreaza si 100 kWh energie termica, care poate fi utilizata la uscarea materialului lemnos necesar procesului de fabricatie sau incalzirea halelor de productie.
Instalatiile de gazeificare se pot monta cu usurinta in diferite locuri de exploatare a lemnului: fabrici de mobila, fabrici de case din lemn , gatere, etc . 


Instalatie complata de gazeificare tip „container”  cu putera de 150 kW 

Vizitatori din 1 August 2005
127551

Vizitatori online

Avem 8 vizitatori și nici un membru online

optinvest ©2005-2018 FINEX SRL. Toate depturile rezervate. | www.finex-energy.ro | finex@finex-solar.ro